Pregled veleprodajnega trga z zemeljskim plinom in električno energijo v prvi polovici leta 2023

Cene na veleprodajnih trgih z zemeljskim plinom in električno energijo so se v prvi polovici leta 2023 oddaljile od rekordnih vrednosti, doseženih v letu 2022.

 

V prvi polovici leta 2023 so se veleprodajne cene zemeljskega plina in električne energije postopoma zniževale. Zniževanje cen je bilo posledica nadpovprečno zapolnjenih skladišč zemeljskega plina, zmanjševanega odjema zemeljskega plina in električne energije, uspešnega nadomeščanja uvoza ruskega plina in povečane proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. Na padec cen električne energije sta s postopnim zniževanjem cen vplivala tudi premog in emisijski kuponi.

 

V letu 2023 Mednarodna agencija za energijo na območju OECD Evropa predvideva okoli 4-odstotno zmanjšanje povpraševanja po zemeljskem plinu, na območju EU pa predvideva tudi okoli 3-odstotno zmanjšanje povpraševanja po električni energiji. Oboje je posledica inflacijskega gibanja, manj spodbudnih gospodarskih napovedi in zmanjševanje aktivnosti industrijsko intenzivnejših panog.

 

Poročilo Pregled veleprodajnega trga z zemeljskim plinom in električno energijo v prvi polovici leta 2023 najdete tukaj.

Meta informacije
Datum objave:
12.10.2023 11:53
Datum posodobitve
12.10.2023 14:31
Področja:
Poslovni odjemalci Izvajalci energetskih dejavnosti Električna energija Zemeljski plin Maloprodajni trg Veleprodajni trg Novice
Ključne besede
cene poročila